Office

Office 2003, Office 2007, Office 2010, Office 2013, Office 2016 i sada, Office 2019. Kao i do sada, i ovu, najnoviju verziju Office-a možete kupiti u kutiji ako uđete u neku od prodavnica, ili kod nekog od Microsoft partnera koji će vam prodati Office 2019 kroz tzv. Open program. Kako god, platili ste jednom i imate trajnu verziju Office-a koju možete instalirati na jednom Windows PC-u ili Mac računaru. Nema ograničenja koliko dugo možete koristiti poznate programe iz ovog Office paketa: Outlook, Word, Excel, PowerPoint, …

Dakle, sve izgleda identično kao i ranije kada smo prelazili na nove verzije Office paketa. Ali, Microsoft očigledno želi da što više korisnika koristi Office aplikacije iz nekog od Office 365 paketa tj. da sa trajne kupovine Office-a (kao što smo najčešće radili do sada) da pređemo na plaćanje pretplate za Office. To možemo zaključiti iz više pokazatelja.

Podrška za poslednju verziju Office-a (2019) je sada 7 godina umesto 10 godina

Do sada, verzije Office su imale podršku od 10 godina – 5 godina glavne podrške (mainstream support) i 5 godina produžene podrške (extended support). Sada, za Office 2019 je ukupno vreme skraćeno na 7 godina, tj. 5 godina glavne podrške i 2 godine produžene podrške. (Pretraži životni ciklus proizvoda).

Office 2019 nije podržan na Windows 7 i 8

Office 2019 nije podržan na operativnim sistemima Windows 7 i Windows 8 dok su Office programi iz Office 365 paketa podržani i na ovim operativnim sistemima. Međutim, podrška za Windows 7 ističe ubrzo, 14. junara 2020., dok Windows 8 korisnika ima značajno manje nego onih koji koriste Windows 7.

Kada ste kupili Office 2019 dobili ste set funkcionalnosti ponuđen u paketu. On se vremenom neće menjati. S druge strane, kada plaćate Office 365 pretplatu i instalirate Outlook, Word, Exce, PowerPoint, … oni će biti redovno ažurirani novim mogućnostima. Kako vreme bude odmicalo, broj funkcionalnosti koje su na raspolaganju u Office programima iz Office 365 paketa u odnosu na Office 2019 će samo rasti i biti sve veći.

Office programi iz Office 365 nude više

Štaviše, čak i u startu ćete u programima iz Office 365 paketa imati više funkcionalnosti. Najpre onih koji se oslanjaju na cloud usluge kao što je istovremeni rad na dokumentu u Word-u, Excel-u i PowerPointu, zatim tu je “Designer” u PowerPoint-u, “Ideas” u Excel-u, “Researcher” u Word-u itd.

ako, na prvi pogled, kada startujete aplikacije Outlook, Word, Excel, PowerPoint iz Office 2019 i iz Office 365, one izgledaju gotovo identično, razlika, kao što smo naveli, ipak ima i biće ih sve više. Suprotno onom što mnogi pogrešno misle da Office 365 programi imaju manje funkcionalnosti ili da zahtevaju Internet konekciju da bi radili. Ovo poslednje ipak i nije baš potpuno pogrešno. Računar na kome su instalirani Office programi iz Office 365 mora imati pristup Internetu bar jednom u 31 dan, da bi se proverila aktivna pretplata. Za one koji stalno ili povremeno borave na lokacijama koje nemaju pristup Internetu, Office 2019 može da bude bolje rešenje.

Dodatne prednosti Office 365

S druge strane, brojne su druge prednosti Office 365. Praktično u svim paketima stiže i 1TB prostora (OneDrive) za svakog korisnika za snimanje, čuvanje, deljenje i zajednički rad na dokumentima. Zatim, pretplata na Office 365 omogućuje instalaciju Office programa na do 5 svojih PC ili Mac računara. Ne, ovo ne znači da možete da kupite jednu pretplatu i instalirati Office na npr. 5 računara 5 zaposlenih u firmi. Ovo znači da možete instalirati Office na 5 svojih uređaja, recimo desktop računar, laptop računar i sl. Uz to, možete instalirati i Office na mobilnim telefonima i tabletima ali i koristiti Office Online (iako Microsoft ne želi više da koristi ovaj naziv) tj. Outlook, Word, Excel, PowerPoint koji rade u browser-u.

Gde je OneNote?

Instalacijom Office-a bilo ako ste kupili Office 2019 ili platili pretplatu za Office 365, na WIndows-u više neće biti OneNote aplikacije. Naime, Microsoft je odlučio da OneNote koju instalirate sa Windows App Store-a bude OneNote aplikacija koju ćete koristiti. Ako vam baš nedostaje OneNote desktop aplikacija koji ste do sada koristili, možete je preuzeti i instalirati sa https://support.office.com. Ipak, treba znati da ova verzija neće dobijati nove funkcionalnosti dok će sva unapređenja biti dodavana u Windows 10 OneNote aplikaciju sa Windows App Store-a.

UPDATE (4. nov 2019.): Microsoft se izgleda predomislio za OneNote 2016. Detalji: https://www.thurrott.com/cloud/office-365/221340/microsoft-brings-onenote-2016-back-from-the-dead

Za napredne korisnike i IT profesionalce, pogledajte dokument Overview of Office 2019 (for IT Pros) jer ima važnih izmena.

Korisni linkovi:

Najčešća pitanja o sistemu Office 2019 za Windows i Mac

Office dokumentacija