Office Lens

Office Lens je, za mene, definitivno jedna od najkorisnijih mobilnih aplikacija. Ona koristi kameru telefona za fotografisanje dokumenata, belih tabli i vizit karti. Istina, to može da uradi i najobičnija aplikacija za kameru, ali u onome što Office Lens radi nakon toga je cela magija.

Office Lens

Na primer, fotografišemo jedan ili više dokumenata na kojima je odštampan neki tekst. Prvo što će Office Lens uraditi je da će ispraviti fotografije dokumenata (ako nismo ravno fotografisali) i popraviće svetlo i kontrast. Za tako sređene fotografije će ponuditi da ih snimi u galeriju kao slike, da od njih napravi PDF, da ih pošalje u OneNote, snimi na OneDrive, napravi Powerpoint prezentaciju ili da napravi Word dokument.

Prepoznavanje teksta – OCR

Ovo poslednje je posebno interesantno. Office Lens neće prosto napraviti Word dokument u kome će staviti slike, već će uraditi OCR, tj. prepoznavanje teksta i napraviti dokument koji možete i da menjate, sređujete ili šta god želite. Čak će pokušati da zadrži i format dokumenta, tj. dve kolone, tabelu i slična formatiranja.Office Lens

Ovim praktično imate kompletan inteligentni skener na mobilnom telefonu koji vam omogućuje da ne morate da prekucavate dokumente. Samo se potrudite da dokumente fotografišete na dobrom svetlu i OCR bi trebao da uradi dobar posao. Generisani dokument će biti snimljen na OneDrive-u bilo da je to onaj kome pristupate Microsoft Account-om ili, onaj kome pristupate Work Account-om. Dokument će se nalaziti u folderu “Office Lens”.

Naravno, nemojte očekivati da će Office lens prepoznati vaš rukopis. OCR će raditi na štampanim dokumentima.

 

Vizit karte – direktno u kontakte

Slično je i sa vizit kartama. Kada se fotografiše vizit karta, Office Lens će, između ostalog, prepoznati elemente na vizit karti (ime, firmu, telefon, email i sl.) i napraviti kontakt koji jednim klikom možete dodati u listu kontakata.

Funkcionalnosti Office Lens-a u drugim aplikacijama

Funkcionalnosti Office Lens-a su dodate i u Excel mobile aplikaciju (Excel za mobilne uređaje). Fotografisanjem odštampane tabele sa podacima je podatke moguće direktno preneti u excel.

Deo funkcionalnosti je i u OneDrive aplikaciji za mobilne uređaje u kojoj je omogućeno fotografisanje dokumenata, belih tabli i vizit karti uz naknadno sređivanje slike i logično, snimanje na OneDrive. Microsoft navodi primer fotografisanja dokumenta, potpisivanja, snimanja i slanja, sve iz OneDrive aplikacije.

Google play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.office.officelens

Apple store: https://apps.apple.com/us/app/microsoft-office-lens-pdf-scan/id975925059