14. januara 2020. prestaje podrška za Windows 7. Kao i sve prethodne verzije Windows-a, istek podrške je očekivan i datum se znao unapred. Verujem da se malo ko seća 11. aprila 2017. kada je prestala podrška za Windows Vista, ali se svakako veliki broj vas seća 8. aprila 2014. kada je prestala podrška za Windows XP. Ovo iz razloga što je tada, baš kao i Windows 7 sada, XP bio široko zastupljen.

Prestanak podrške za operativni sistem znači da neće biti tehničke podrške, neće biti softverskih nadogradnji ali, najvažnije, neće biti ni sigurnosnih nadogradnji. To znači da će svi uočeni sigurnosni problemi, nakon 14. januara 2020. ostati zauvek.

Tog dana, većina korisnika neće primetiti baš ništa kada uključi svoj računar sa Windows 7. Normalno će nastaviti da radi kao i do tada. Međutim, kako vreme bude odmicalo, sigurnosni rizik ostanka na Windows 7 će rasti.

Šta učiniti?

Pitanje je da li kupiti Windows 10 za stari računar ili kupiti novi računar sa Windows 10. Iako će veliki broj računara na kojima sada radi Windows 7 raditi sa Windows 10 bez izmena ali uz minimalne prepravke, verovatno je bolja opcija kupiti moderan PC sa Windows 10, kako bi se iskoristile sve mogućnosti i operativnog sistema ali i modernijeg hardvera.

Neki se sećaju da je jedno vreme nakon predstavljanja Windows-a 10 postojala ponuda besplatne nadogradnje za Windows 7 i 8 korisnike. Ta ponuda odavno ne važi. Sada ostaje da kupite punu verziju Windows 10 ili da uradite upgrade kroz Microsoft 365 paket.

 

Eksterni linkovi za više informacija:

Nadogradnja na Windows 10: najčešća pitanja

Windows 7, prestanak podrške