Windows 10

Mnogi se šale da čuvena Paint aplikacija iz Windows-a uglavnom služi da kada pritisnemo PrtScr da napravimo sliku trenutnog ekrana, da u Paint uradimo “paste” i da snimimo tu sliku u JPG. Ali, da li znate da vam sada za sliku trenutnog ekrana (ScreenShot) ne treba Paint?

ScreenShot na više načina

  1. Tradicionalni način – PrtScr koji trenutni ekran zapamti u clipboard pa onda možete da uradite Paste u Word, PowerPoint ili baš Paint
  2. Win+PrtScr – Sadržaj trenutnog ekrana biva odmah snimljen u Pictures/Screenshots kao JPG.
  3. Snip & Sketch aplikacija – Omogućuje da se sačuva ceo ekran, selektovani prozor ili markirani deo ekrana koji može biti kvadratni ili proizvoljnog oblika. Na slici možete uokviriti deo, podvući, docrtati, koristiti lenjir, gumicu … i konačno je snimiti. Do aplikacije se može doći i pritiskom na Shift+Win+S ili iz notification bar-a:
    Snip

Editovanje videa

Neki se možda sećaju sjajnog programa “Movie Maker” koji je omogućavao jednostavno editovanje videa. Na žalost, Microsoft ga je poslao u penziju. Srećom, zamena je tu iako možda nije tako očigledna. Aplikacija Photos omogućuje i rad sa video fajlovima. Korišćenje je veoma jednostavno pa je i početnicima omogućeno da brzo i lako srede svoje video zapise.

Veza sa Android telefonom

You Phone appNa Windows-u 10 bi trebalo da već imate preinstaliranu aplikaciju “Your Phone”. Ona će vam pomoći da instalirate aplikaciju na Android telefonu i da uparite vaš Windows 10 PC sa Android telefonom. Nakon toga ćete imati mogućnost da vidite notifikacije, SMS poruke, na koje možete i da odgovorite, kao i fotografije sa telefona, koje možete odmah otvoriti na PC-u.

Nearby sharing

Ako sedite sa nekim i želite da razmenite dokumente, slike ili web linkove, to sada jednostavno možete uraditi uz pomoć “Nearby sharing” opcije koja koristi Bluetooth za vezu. Na oba Windows 10 računara treba uključiti “Nearby sharing“.

Nearby SharingNearby sharing explorer

Zatim, npr. u Windows Explorer-u izaberite dokument koji želite da podelite, gore u meniju izaberite Share a zatim izaberite Share ikonu levo. U listi bi trebao da se pojavi i drugi računar na kom je uključen “Nearby sharing“.

Moćni clipboard

Ako odete na All Settings – System – Clipboard, možete da uključite “Clipboard history“. Ovo omogućuje da kada pritisnete Win+V imate istoriju onoga što ste stavili u clipboard uz pomoć Copy ili Cut. Dodatno, ako uključite “Sync across devices”, sadržaj clipboard-a će preko cloud-a biti sinhroizovan na vašim drugim Windows 10 uređajima.

Emoji i mixed reality

Za kraj, probajte Win+. Zabavno? Onda probajte i aplikaciju 3D Viewer i uključite “Mixed reality“.

Uživajte!