Windows 10 Pro vs Home

Najčešće verzije Windows 10 koje srećemo su Windows 10 Home i Windows 10 Pro. Iako i jednu i drugu srećemo i kod privatnog korišćenja i u poslovnom okruženju, sama imena ukazuju koja je namenjena kojoj primeni.

Aktivni Direktorijum

Kod značajnog broja korisnika, osnovni razlog za izbor Pro verzije je što imaju domensko okruženje (Active Directory) a Home verzija to ne podržava. U novije vreme, kada se sve više koriste cloud usluge, sličan razlog za izbor Windows 10 Pro je kada se koristi Active Directory kao cloud usluga – Azure Active Directory. Uz ovo, važno je i koršćenje group policy funkcionalnosti koja je dostupna samo u Pro verziji.

Windows 10 Home, bez opcije za povezivanje na Azure Active Directory ili Active Directory domain.

Windows 10 Pro, opcije za povezivanje na Azure Active Directory ili Active Directory domain.

Windows Updates

Dodatni razlog koji često čujem za izbor Pro verzije je kontrola Windows update-a. Na Home verziji, instalacija nadogradnji se može odložiti za do 35 dana.

S druge strane, na Pro verziji, osim ovog odlaganja, nadogradnje koje sadrže nove funkcionalnosti se mogu odložiti i do 365 dana, dok se nadogradnje koje sadrže funkcionalne i sigurnosne ispravke mogu odložiti do 30 dana.

Sigurnost

Kada govorimo o sigurnosti, veoma važna funkcionalnost dostupna u Pro verziji je mogućnost kriptovanja hard diska (SSD-a i sl.) kao i eksternih uređaja, koristeći BitLocker i BitLocker to Go funkcionalnosti. Kriptovanje je važno ako izgubimo uređaj ili nam ga ukradu, da niko ko nije autorizovan ne može da pročita podatke.

Ostale funkcionalnosti

Osim nabrojanih, u Pro verziji postoje i brojne druge funkcionalnosti koje nećete naći u Home verziji, a mogu biti važne u poslovnom okruženju. Tu je, recimo, Dynamic provisioning, set funkcionalnosti i alata za brže i jednostavnije podešavanje i potrebne instalacije za novi ili računar koji se reinstalira. Tu je i Kiosk mode setup, Microsoft Store for Business, Windows Information Protection i dr.

Pročitajte više: https://www.microsoft.com/sr-latn-rs/windows/compare-windows-10-home-vs-pro