Kako sam jednostavno rešio sitnice koje su mi smetale u Windows-u

Ne treba mi da ponovo i ponovo podešavam svoj PC

Kada sam instalirao Windows 11, izgledalo mi je logično da tokom početnog podešavanja sistema dobijem ovakav ekran:

Međutim, ovakav ekran mi se pojavljuje ponovo nakon nekih update-a i iznova me pita da postavim Bing kao pretraživač, da li ću da kupim Microsoft 365 (iako već imam) i sl. Srećom, rešenje je jednostavno. Settings – System – Notifications. Odete skroz na dno, ispod liste aplikacija, gde ćete pronaći Additional Settings.

Kao što vidite, isključio sam sve opcije. Ne trebaju mi sugestije, šta je novo, kao ni iznad pomenuti ekran.

Slično, isključio sam i bilo kakve preporuke na Start ekranu: Settings – Personalization – Start.

Vizuelni efekti – hvala, ne trebaju mi

Koliko god transparencija i animacije bile dobro urađene, ne trebaju mi, smetaju mi i subjektivni osećaj brzine u radu mi je bolji bez njih. Srećom, lako se isključuju u Settings:

Vesti u Widgets – nema našeg regiona

Ne trebaju mi vesti u widgets jer nemam opciju da izaberem naš region. Zato, otvorim widgets (click dole levo na taskbar), Settings – Show or Hide Feeds i isključim opciju My Feed.

Copilot ikona na pogrešnom mestu

Posle nekog od skorih update-a, Copilot ikona je pomerena skroz desno na taskbar-u. Godinama sam navikao da je tu klik da vidim notifikacije.

Zato, desni klik na taskbar, odaberite Taskbar settings i u listi isključite Copilot. Kada vam Copilot zatreba (ja ga redovno koristim), Win+C će ga starovati.

Search – Ne želim web rezultate sa Bing-a

Kada pretražujem nešto , želim da pretražim samo moj kompjuter i OneDrive, ne želim da vidim rezultate Bing web pretrage. Rešenje je jednostavno: Settings – Privacy & Security – Search Permissions. Potražite “Show search highlights” i isključite.

Sticky keys? Ne, hvala!

Probajte da pritisnete Shift 5 puta za redom. Izaći će ovakav ekran:

Ova funkcionalnost mi nije potrebna a povremeno mi smeta, dok neke ume da zbuni. Lako se isključuje: Settings – Accessibility – Keyboard. Isključite Sticky Keys. Ali, uđite dalje u Sticky Keys i isključite sve što vam ne treba. Ja sam isključio sve.

Još sličnih tekstova

Preporučujemo