Kada kupujem, pazim šta i gde kupujem

Microsoft proizvodi i usluge se mogu kupiti elektronski a deo njih i u kutiji. Možete ih kupiti direktno od Microsoft-a na njihovom sajtu, mada većina kupuje u domaćim prodavnicama ili kod nekog od velikog broja Microsoft partnera. Microsoft partneri su razne, uglavnom IT firme, koje preko Microsoft distributera nabavljaju Microsoft proizvode i usluge i prodaju ih krajnjim kupcima – firmama ili pojedincima.

Microsoft Windows 11 Pro FPP 64-bit Eng Intl non-EU/EFTA USB HAV-00164 –  A-Maze ComputersMS FPP Office Home and Business 2021 English CEE, T5D-03516 | EXCEED D.O.O.

Da pogledamo kako to izgleda za najpopularnije proizvode – Windows i Office. Nabavka Windows-a se najviše isplati uz kupovinu računara. To se zove tzv. Windows OEM licenca. Ona je vezana za taj računar i ne može se prenositi na neki drugi ili novi. Naknadna kupovina je skuplja. Možete da birate da li ćete kupiti u kutiji ili elektronski. Dobićete isti proizvod samo je način kupovine i isporuke u različitoj formi. Posavetujte se sa firmom Microsoft partnerom sa kojom sarađujete ili svratite u neku od prodavnica koje prodaju Microsoft proizvode.

Office možete kupiti kao trajnu licencu ili kroz pretplatu, takođe elektronski ili u kutiji (neke edicije).

Dakle, sve deluje jednostavno. Zašto onda da pazim? Zato što se pojavljuju “veoma povoljne” ponude koje za fragment uobičajene cene proizvoda nude taj proizvod. Kao i za sve drugo, čim je ponuda “previše” dobra, to je znak da se dobro proveri. Ali, vidimo i ponude koje nisu značajno povoljnije od uobičajene cene, a opet se ispostavi da to nisu licence kojima ćete biti ispravno licencirani. Nailazi se i na falsifikate.

No Data Available

Microsoft je zato napravio “How to tell” stranice koje pomažu u sigurnoj kupovini. Na stranicama su detalji oko licenciranja, kupovine ali i kako da prepoznate originalne nalepnice i instalacione medijume i sl.

Na Windows Store postoji aplikacija koja nije Microsoft-ova a koja može pomoći da se proveri ključ proizvoda i da se dobiju dodatni detalji. Zove se ShowKeyPlus.

Još sličnih tekstova

Preporučujemo