Radite li redovno backup?

Ranije sam se trudio da radim redovno backup svojim podataka na računaru. Uglavnom na eksterne hard diskove kao i na jedan mrežni disk. Istina, bilo je perioda kada nisam startovao backup proceduru po dve ili tri nedelje. Bilo bi bolno da mi se nešto loše desilo SSD-u u računaru ili da su mi podaci bili oštećeni na bilo koji drugi način.

Pošto koristim i OneDrive za privatne fajlove i OneDrive for Business za poslovne, pre nekog vremena sam počeo da sve svoje fajlove čuvam na OneDrive-u. U Windows 10 je napravljena integracija sa ovim cloud servisom. U File Explorer-u imam OneDrive (pristupam mu Microsoft Account-om) kao i OneDrive for Business (pristupam mu Work Account-om iz Office 365).

Windows 10 OneDrive

Sve ono što snimim u “OneDrive – Personal” ili poslovnom “OneDrive – Contoso“, je sinhronizovano na cloud. Bilo šta da se dogodi mom računaru ili SSD-u na njemu, svim svojim fajlovima mogu da pristupim sa bilo kog drugog računara ako se ulogujem svojim Microsoft Account-om (OneDrive Personal), ili Work account-om (OneDrive for Business). Kada popravim svoj računar ili zamenim SSD ili HDD, svi fajlovi će opet biti dostupni i na lokalnom SSD-u ili HDD-u. Windows 10 tj. alat za sinhronizaciju se brine da svi fajlovi budu sinhronizovani između mog računara i cloud-a. Na taj način, sistem sam radi backup bez ikakve moje intervencije, osim što moram da snimam fajlove u “OneDrive – Personal” ili “OneDrive – Contoso” foldere.

Pre izvesnog vremena, omogućeno je još jednostavnije korišćenje celog sistema. U alatu za sinhronizaciju fajlova je dodata opcija “Backup” tj. “Known Folders Move”. Ona omogućuje sinhronizaciju “Desktop“, “Pictures” i “Documents” foldera sa računara na OneDrive. Ovim ne morate menjati baš ništa u dosadašnjem radu. Možete i dalje da snimate dokumenta, slike i druge fajlove u ove foldere a oni će u pozadini biti sinhrnozovani u cloud. Osim što imate kopiju fajlova na drugoj lokaciji, ovim vam je omogućeno da tim fajlovima pristupate sa drugih uređaja. Otvorite browser na bilo kom računaru, ulogujte se na OneDrive i imate sve fajlove. Takođe, kroz OneDrive aplikaciju imate sve fajlove i na tabletu i mobilnom telefonu. Dakle, ne menjate ništa u svojim navikama i načinu rada. Radite sve kako ste radili do sada, a sistem u pozadini brine da se fajlovi singhronizuju na cloud.

Lepa stvar je što na OneDrive imate tzv. file history. Izmenom fajla se snima prethodna verzija i drži istorija prethodnih verzija. U slučaju da ste nešto greškom obrisali, uvek možete da se vratite nazad.

Konačno, kada šaljete fajl nekom, ne morate to više da radite mail-om kao attachment niti da brinete o veličini attachment-a, poslednjoj verziji fajla i sl. Uradite share. A to možete i direktno iz File Explorer-a.

OneDrive Share from File Explorer

Bez plaćanja pretplate, uz Microsoft Account možete imati 5GB prostora na OneDrive. Kupovinom Personal, Home ili nekog od Business Office 365 paketa dobijate 1TB prostora na OneDrive.

Više informacija: https://support.office.com/sr-latn-rs/article/napravite-rezervnu-kopiju-fascikli-%E2%80%9Edokumenti-%E2%80%9Eslike-i-%E2%80%9Edesktop-pomo%C4%87u-usluge-onedrive-d61a7930-a6fb-4b95-b28a-6552e77c3057

Još sličnih tekstova

Preporučujemo