Privatno i poslovno korišćenje (Microsoft) IT usluga

Mnogi su često zbunjeni šta je to Microsoft account a šta je Work account kao i za šta se koristi jedan a za šta drugi. Microsoft odvaja privatno i kućno korišćenje od poslovnog. Zato, sasvim je normalno da osoba ima i svoj privatni korisnički nalog – Microsoft account, kao i da ima svoj poslovni korisnički nalog – Work account. Privatnim nalogom pristupate vašim ličnim uslugama. Primera radi, koristite Skype, elektronsku poštu na outlook.com, čuvate i delite dokumenta na OneDrive-u, prijavljujete se na Windows-u na privatnom računaru, skidate aplikacije sa Windows App Store-a i sl. Ako volite da se igrate, Microsoft account ćete koristiti za XBOX usluge, Mixer i sl. Slično je i kod Google-a. Na Android-u koristite privatni Google account. Uz pomoć tog naloga pristupate Google uslugama: Gmail, Gdrive, Google maps, itd.

S druge strane, za prijavljivanje na poslovni Windows računar ćete verovatno koristiti poslovni nalog. Sa tim nalogom ćete pristupati poslovnim dokumentima, serverima, aplikacijama itd. Ako imate poslovni Office 365, poslovnim nalogom ćete pristupati ovim uslugama.

Kako do privatnog naloga – Microsoft accounta

Na adresi https://account.microsoft.com možete otvoriti novi Microsoft account. Cela procedura i koncept je sličan kao kad otvarate recimo Google account. Mnogi mešaju korisnički nalog sa email adresom. Ali to nije isto. Vi možete da kreirate Microsoft account čak i sa Yahoo ili Gmail adresom ili jednostavno napravite novu email adresu @outlook.com ili @hotmail.com.

Usluge za privatno korišćenje

Otvaranjem Microsoft account-a dobijate korišćenje email-a (ako ste se prijavili sa @outlook.com ili @hotmail.com) na sajtu outlook.com (slično kao Gmail). Kao što na Google-u dobijete prostor za fajlove na Google Drive-u tako uz Microsoft account dobijate prostor na OneDrive-u. Sa istim nalogom možete koristiti Skype i druge gore pomenute usluge.

Ako hoćete napredniji paket usluga za privatno korišćenje, možete kupiti Office 365 Personal ili Office 365 Family. U paketu je instalacija Office-a (Outlook, Word, Excel, PowerPoint, …) za PC ili Mac, tu je 1TB prostora na OneDrive, unapređenje outlook.com email usluge, nekakvi Skype minuti itd.

Usluge za poslovne korisnike

Za poslovne korisnike je na raspolaganju veći broj Office 365 paketa. Dešava se da korisnici kupe Office 365 Personal ili Office 365 Home pakete za poslovno korišćenje, ali oni su namenjeni samo za privatno i kućno korišćenje. Za poslovno korišćenje, tu su Office 365 Business i Enterprise paketi kao i dodatne i pojedinačne cloud usluge. Na primer, Office 365 Business paketi, Office 365 Enterprise paketi, Exchange Online itd. Za korišćenje ovih usluga za svakog korisnika se kreira Work Account ili se povezuje već postojeći.

Privatno i poslovno zajedno

Microsoft omogućuje da Microsoft account i Work account mogu da se koriste zajedno na Windows računaru. Poslovna dokumenta i svi poslovni fajlovi se smeštaju na poslovni OneDrive ili SharePoint (usluge iz nekog od poslovnih Office 365 paketa). Na istom Windows računaru, ako radite na nekim privatnim dokumentima, fotografijama, muzici ili sl. to možete snimiti na privatnom OneDrive-u kome pristupate Microsoft account-om. Ako odete iz firme, na taj način, svi privatni podaci ostaju pod vašom kontrolom dok poslovni ostaju u staroj firmi.

Slično je i sa elektronskom poštom. U Outlook-u možete da dodate i poslovni i privatni email nalog i da ih oba koristite u zavisnosti da li je privatna ili poslovna prepiska. Generalno, paralelno korišćenje privatnog i poslovnog je podržano i u ostalim Office aplikacijama. Kada, recimo, kliknete na Open u Word-u imate mogućnost otvaranja dokumenata sa privatnog OneDrive-a ili sa poslovnog OneDrive-a, što je eksplicitno naznačeno.

Komplikovano ili jednostavno?

Iako na prvi pogled deluje komplikovano, sve je relativno jednostavno. Vi ćete napraviti sebi privatni Microsoft Account a vaša firma će vam dati Work Account. Za privatne stvari koristite privatne usluge (outlook.com, Skype, OneDrive), bilo da ćete koristiti osnovne ili ćete kupiti Office 365 Personal ili Office 365 Family paket. Za posao koristite Work Account i poslovne usluge koja vam je firma dala na raspolaganje.

Još sličnih tekstova

Preporučujemo