Windows 11 – da li ste I OVO znali da …? #2

U tekstu Windows 11 – da li ste znali da …? smo naveli neke interesantne alate i mogućnosti koje dolaze uz Windows 11. Sledi nastavak, ima još zanimljivih!

Clipboard magija

Clipboard History: U Settings -> Clipboard možete podesiti da sistem pamti i prethodne sadržaje. Koristeći Win+V dobijate listu prethodnih sadržaja kopiranih u clipboard.

How to increase size of clipboard window in Windows 11 - Microsoft Community

Ekspert info – Primetite da kada pritisnete Win+V da osim clipboard history imate mogućnost da umetnete u tekst emoji-e, gif-ove i sl. Do ovog ekrana možete doći uvek ako pritisnete Win+. .

Ekspert info – U podešavanjima možete da udaberete da se sadržaj clipboard-a sinhronizuje između vaših uređaja. Šta to praktično znači? Ako imate desktop i laptop računar i na oba ste prijavljeni sa istim Microsoft Account-om, copy na jednom računaru će smestiti sadržaj u clipboard koji će se videti i u clipboard-u na drugom računaru. Ali, ako koristite Android i SwiftKey tastaturu (koja je u Microsoft vlasništvu), copy na računaru ćete videti u clipboard-u telefona i obratno!!

Veza sa mobilnim telefonom

Phone Link - Više informacija

Da li ste znali da uz pomoć ovog alata možete sa računara da čitate i šaljete SMS poruke, koristite pozive, vidite notifikacije i (na Android telefonima) da vidite i kopirate fotografije sa vašeg telefona? Istina, fotografije koje se na ovaj način kopiraju nisu u punoj rezoluciji.

Sync Your Smartphone to Your Windows Computer | Microsoft

Sigurno okruženje

Windows Sandbox - Više informacija

Da li ste znali da u Windows 11 Pro ediciji imate kompletno virtuelno okruženje sa Windows 11 Enterprise? U ovom izolovanom okruženju možete isprobavati i testirati šta želite – aplikacije, podešavanja, raditi razne testove i sl. Sve što ste uradili važi samo dok ne zatvorite okruženje. Ponovno pokretanje ponovo kreira novo okruženje.

Windows 11 Professional Edition turns Windows sandbox into English  interface after using Media Creation Tool to repair nondestructively -  Microsoft Q&A

Ako ne možete da pronađete Windows Sandbox u vašem Windows 11 Pro, startujte “Turn Windows features on or off” i selektujte “Windows Sandbox“.

Windows Sandbox - Microsoft Community Hub

Pomoć prijatelja

Quick Assist - Više informacija

Da li ste znali da aplikacija Quick Assist omogućuje da se daljinski povežete sa recimo prijateljem i pružite mu pomoć tako što će on podeliti svoj ekran sa vama (i obratno)? I prijatelj i vi startujete Quick Assist.

Onaj koji pomaže, klikne na “Help someone” gde sistem generiše code koji upiše onaj koji želi pomoć. Par potvrda i videćete ekran prijatelja a možete i “preuzeti” komande tastature i miša.

Xbox Gamebar

Win + G - Više informacija

Da li ste znali da kada pritisnete Win + G dobićete Xbox Gamebar. Osim što pruža sjajne opcije za gejmere, imate i opciju da snimite video onog što se dešava na ekranu.

Ikona "Uhvati" na traci za igre.

Windows Backup

Windows Backup - Više informacija

Da li ste znali da možete da jednostavno napravite rezervne kopije foldera (na OneDrive), podešavanja, aplikacija i kredencijala? Startujte Windows Backup aplikaciju i odaberite željene stavke. Kada kupite novi računar ili reainstalirate Windows na postojećem, pri instalaciji će vam biti ponuđeno da uradite restore.

Windows Backup on Windows 11.

Windows Subsystem for Linux

Windows Subsystem for Linux - Više informacija

Da li ste znali da na Windows 11 možete koristiti Linux komande i Linux aplikacije?

Screenshot of distro details

Screenshot of Linux and Windows apps open on a desktop

Deljenje sa drugim uređajima

Nearby sharing - Više informacija

Da li ste znali da Windows 11 omogućuje deljenje dokumenata, slika i linkova sa drugim uređajima u blizini koristeći Bluetooth ili WiFi? Podsite u System -> Nearby Sharing sa kim želite da delite (drugi Windows 10 i Windows 11 uređaji).

Desni klik na dokument ili fotografiju koju želite da podelite, odaberite Share i pod Nearby sharing odaberite uređaj iz liste.

Još sličnih tekstova

Preporučujemo