Windows 11 vs Windows 10

Iako na prvi pogled izgledaju slično, Windows 11 i Windows 10 imaju dosta toga različitog. Nećemo ulaziti u to da li su centralno postavljen taskbar, zaobljene ivice, pastelne senke i drugi elementi korisničkog interfejsa lepši/bolji u Windows-u 11. Fokusiraćemo se na funkcionalnosti dostupne u Windows-u 11 kojih nema u Windows-u 10 ili su unapređene.

Virtual desktop

Iako Windows 10 ima Virtual Desktop funkcionalnost, ona je značajno unapređena u Windows 11. Kreiranje (Task View ikona u taskbaru, a zatim selektujte New Desktop ili Win+Ctrl+D) je unapređena, kao i prebacivanje između Virtual Desktop-a (Task View ikona u taskbaru, a zatim selektujte Željeni virtual desktop ili Win+Ctrl+Strelice levo ili desno).

Svaki Virtual Deskop može imati svoj background i ime.

Podrška za više monitora i organizacija prozora

U Windows 10 je odlična podrška radu sa više monitora, ali je u Windows-u 11 dodatno unapređena. Na primer, kada otkačimo eksterni monitor povezan na naš laptop, Windows 11 će minimizovati prozore. Kada ponovo povežemo eksterni monitor, vratiće onako kako je bilo. Za to je potrebno označiti dve opcije kao na slici ispod. Do opcija se dolazi: Settings, System, Display.

Za sve povezane monitore je moguće nezavisno podešavati rezoluciju i skaliranje, a podržan je i HDR, naravno za monitore koji imaju ovu mogućnost.
Da bi još unapredili korišćenje prostora na jednom ili više monitora, dodata je Snap funkcionalnost. Više prozora se može lako organizovati u neku od ponuđenih varijanti.

Using Snap with the mouse in Windows 11.

Widgets

Vesti, vreme, poruke na telefonu, obaveze, kalendar i druge informacije se na Windows 11 mogu organizovati u tzv. widgets. Svako ih može izabrati i organizovati onako kako mu odgovara.

The Windows 11 widgets board.

Novi File Explorer (i druge aplikacije)

Na primeru File Explorer-a možemo videti unapređenja sistemskih aplikacija. Izmenjen je izgled, dodati su tabovi, zatim lista preporučenih dokumenata kao i onih na kojima smo skoro radili. Tu su i detalji za svaki fajl i još dosta unapređenja.

New OneDrive Sync Enhancements - Microsoft Community Hub

Unapređeni su i Task manager, Microsoft Store i mnoge druge aplikacije.

Gaming

Pored poboljšanja performansi, dodate su i funkcionalnosti Auto HDR – poboljšanje opsega boja u igrama koje to podržavaju i DirectStorage – poboljšanje vremena učitavanja igara (dostupno i na Windows 10).

Korišćenje Android aplikacija

Fantastična mogućnost korišćenja Android aplikacija na žalost nije dostupna u našoj zemlji. Ovo je spisak zemalja u kojima je dostupan Amazon Store preko koga se dobavljaju Android aplikacije: Zemlje i regioni koji podržavaju Amazon Appstore operativnom sistemu Windows

Naravno, ovo nije kompletna lista poboljšanja kojih ima u svim segmentima ovog operativnog sistema. Tu su i sigurnosna unapređenja – korišćenje TPM 2.0 u funkcionalnostima kao što su BitLocker i Hello. Dodata je i podrška za Passkeys kao još jedan korak u unapređenju sigurnosti i izbegavanju korišćenja password-a.

Poređenje Windows 11 i Windows 10 funkcionalnosti možete pronaći ovde.

Još sličnih tekstova

Preporučujemo